MAKE ESPOO GREAT AGAIN!

Kun Helsingin kuntapolitiikan kukkaset alkavat tuottaa hedelmää, raikuvat Asylum-huudot Espoon rannoilla. Jos lähtisin kuntavaaliin ehdolle, sloganini olisi: Make Espoo great again! Ohjelmani yksi pääkohdista liittyisi vaatimukseen muurin rakentamisesta kotikaupunkini helsinginpuoleiselle rajalle. Veikkaan, että jossain vaiheessa sieltä alkaa tulvia pakolaisia kävellen, meloen tai uimalla Keilaniemen ja Westendin rantaan.

Jo pitkään rakkaan itänaapurin kuntapoliittiset viritykset ovat herättäneet laajaa ihmetystä, kauhua ja naurunpyrskähdyksiä täällä Espoon puolella.

Jopo on karannut pahasti cityvihreän kaupunginhihhuliston käsistä, kun Keskuspuistoa kaavoitetaan, kaikenkattavalle pyöräilyverkostolle raivataan tilaa, Malmi muutetaan ”edulliseksi” ( lue: halvalla rakennetuksi) asuinalueeksi, meren yli rakennetaan kevyen liikenteen silta ja Sörnäisiin uumoillaan kaksi kertaa Suurkirkon kokoista moskeijaa. Siinä saavat liito-oravat, kulttuuriarvot, luontoaatteet ja kaikki muutkin periaatteet vinhaa kyytiä.

Cityvihreän politiikan omituisuuksista on nyt muotia syyttää junantuomia maalaisia. He kuulemma maaseutukaipuussaan äänestävät vihreitä, kun se tuo heille mieleen oman kotiseudun. Voin kertoa varmana tietona, että helsinkiläisen viheristön kannattajat ovat kotikutoisia tolvanoita, joita johtaa muuan Alepan juoksupoika joukkoineen demarikaaderin tukemana. Maalaistyttö erottaa helposti imelän limen ja myrkynvihreän värin havupuun raikkaasta vihreästä.

Ne ovat nimenomaan cityvihreät, jotka pystyvät omasta mielestään säätelemään maapallon ilmastonmuutoksia kolmen desimaalin tarkkuudella, kunhan juntit vain tottelevat annettuja ohjeita. Ja vain vihreiden puheenjohtajalta onnistuu moralisoida ja kauhistella Talvivaaran kypärä päässä pääministeri Sipilän Terrafame-pipoa.

Meitä espoolaisia on nyt keksitty syyttää kalliista Länsimetrosta. Onkohan unohtunut, että sitä on vastustettu täällä henkeen ja vereen vuosikymmenet liian kalliina investointina. Mikähän kaupunki se alunalkaen rakensikaan 80-luvulla Siemensin kanssa metroa ja kärähti lahjuksista siinä sivussa? Haluttiin käpykylästä yhdellä heitolla maailmanluokan metropoli, eikä sama sairaus näytä parantumisen merkkejä vieläkään.

Tänne Espooseen saakka näkyi, miten Malmin-Guggenheimin-Kävelysillan yhtälössä oli kolme lypsylehmää muuttujina. Malmi on kokoomuksen bisnes-  ja punaisen siiven lypsylehmä. Kokoomus kauppasi Guggenheim-hiehoa demarien ja vihreiden tuella ja Kävelysilta pyöräilyreitteineen on vihreiden ikioma kanttura jota kokoomus ja demarit osaltaan tukevat. Näitä kolmea eläintä kuljetettiin myös mediassa sujuvasti rinnan. Hölmömpi ei huomannut mitään. On mielenkiintoista seurata, miten nyt tämä yhtälö ratkaistaan, kun Guggenheim tyssässi kaupunginvaltuustoon. Kokoomuksen kannattaisi nyt olla purkamatta turhautumistaan hankkeen vastustajiin haukkumalla näitä tuulipukukansaksi ja kulttuurimoukiksi, jotka kärsivät perussuomalaisesta ajattelusta. Heistä valtaosa nimittäin kannattaa kokoomusta. Haukkumisella voi olla tulevien vaalien äänestyspäätöksissä seurauksensa.

Kulississa on ilmeisesti sovittu, että päätöksiä tuetaan ristiin, jotta kaikki saavat tahtonsa läpi ja imukuppinsa veronmaksajain loputtomaan kassaan. Malmin kohdalla kokoomuksen bisnesverkostot pääsevät rakentamaan vuokrakasarmeja saviselle suolle ja näin hoitamaan ”loputonta asuntopulaa”, joka on itseaiheutettu ja sisäänrakennettu juttu, jotta hinnat pystytään pitämään pilvissä. Malmille on kaavoitettu lähiö, jonne eivät perheelliset ja varakkaammat muuta, vaan sinne tulee VVO:n ja Saton asiakaskuntaa, joten siitä tulee ay-demarileirin tuottoisa lypsylehmä vanhan kaavan mukaan.

Guggenheim oli kokoomuksen ikioma lemmikkilehmä. En ymmärrä, mitä sillä tavoiteltiin. Ehkä jollain hyväveljellä oli liikaa aikaa ja toisella liikaa rahaa. Jos se olisi niin hyvä bisnes, kuin mitä julkisuudessa hehkutettiin, kannattaisi pitää se hiljaa itsellä ja rikastua kavereiden kanssa.

Vihreätkin hehkuttivat Guggenheimin turistimääriä. Muistaakseni tämän vihreän uskonnon mukaan keskeinen kirous ovat turhat turistilennot, koska yhden lentomatkan saastemäärä vastaa yhden vuoden autoilua. Ehkä on parempi, etten tiedä kaikkea kovin tarkkaan, jotta yöunet säilyvät.

Kävelysilta on vihreiden luomunauta. Heidän märissä päiväunissaan paistaa aina aurinko, väki jopoilee kiireettä sillalla sunnuntaina, maisema on kaunis, ilmasto ei saastu ja kaikilla on kivaa. Mikäli nauttii tuista ja nukkuu talvet, ei syytä huoleen. Mutta mikäli töihin pitää päästä joka päivä ympäri vuoden, voi tulla itku. Tällöin joutuu lähiöistä jopoilemaan keskustaan ja taas takaisin sen sillan kautta. Ilmaston muutos ei ole vielä poistanut talvea, myrskyjä pimeyttä, lumipyryjä ja sen sellaista.

Helsingin kaupunginhallinnon kannattaisi ensitöikseen satsata kunnon laskimiin, laskutikkuun, helmitauluun tai johonkin, jolla voi edes hieman leikkiä numeroiden kanssa. Valtuuston kokouksissa voisi aikaa tappaa vaikkapa tarkistuslaskeskelemalla uusiksi kaikkien projektien suunnitelmat ja arviot läpi.

Minua huolettavat puheet, joiden mukaan velkaa kannattaa nyt ottaa niin paljon kuin sielu sietää, sillä se on nolla- tai miinuskorkoista. Annetaan ymmärtää, että velat muuttuvat saataviksi. Olivatpa kyseessä omat tai yhteiset rahat, kannattaa muistaa aina suomalainen sananlasku, jonka mukaan Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Ja maksun aikahan koittaa aina lopulta.

Kaikki tietävät, että rakentaminen maksaa. Ja runsaasti näyttöä on siitäkin, että isojen kohteiden arvioidut kustannukset triplaantuvat ja rakennuttamisen aikataulut tuplaantuvat säännönmukaisesti. Vai kulkeeko se metro jo jossakin? En ole nähnyt kuin kuoppia ja työmaita ympäri kotikaupunkiani.

Niinpä siis summa summarum, Helsingissä asuvat laskutaitoiset veronmaksajaystäväni ovat alkaneet katsella asuntoja täältä meiltä päin ja vähän muualtakin Espoosta.  He ovat tarkkaavaisina huomanneet, että jo nyt Espoon ja Kauniaisten veroäyri on matalampi kuin Helsingin. Entä tulevaisuudessa?

He eivät jopoile, vaan kuskaavat mielellään ostokset kaupasta ja lapsensa joustavasti tarhoihin, kouluihin ja harrastuksiin lämpimällä autolla erityisesti talviaikaan. Lisäksi he ounastelevat, että näillä suunnitelmilla Helsinki slummiutuu ja täyttyy heistä, jotka nauttivat tasa-arvoisesti asumistukia, työmarkkinatukia ja toimeentulotukia. Fiksuina he arvaavat, kenestä on laskelmoitu tälle kaikella maksumiestä.

Ja keitä varten se muuri sitten on? No niitä oman kaupunkinsa pilanneita poliitikkoja, jotka virheet huomattuaan yrittävät pelastautua tänne Espooseen.

2.12.2016

P. S. Tämä kirjoitus on saanut inspiraationsa kaikkein parhaimman ja hauskimman Helsinki-kriitikon Perttu Hillmanin kirjoituksista.

3 vastausta artikkeliin ”MAKE ESPOO GREAT AGAIN!

  1. Helsingin kaupunkisuunnittelun esikuvaksi on näköjään otettu Detroit. Ainakin ne keinot, joita täällä halutaan käyttää ovat varsin tarkkaan samat joita Detroitissa käytettiin 1970-luvun puolivälin paikkeilta alkaen. Tosin Helsingissä niihin on lisätty oma mausteensa, autovihamielisyys. Mutta eipä Espoolaisilla hätää. Vaikka Detroit onkin slummiutunut ja asukasluku romahtanut, metropolialueen muut piirikunnat kokoistavat ja voivat hyvin.

  2. Pisteitä 10- ja papukaijamerkki. Minus siksi, ettei espoolaiselle voi täysiä antaa… ylpistyisi, mokoma.

  3. Vaikka tilapäisesti pidänkin majaa täällä lumen ja pakkasen ulottumattomissa niin miltei 40 vuotta espoolaisena, Koukkuniemen änkyränä ja kiivaana Guggenheimilaisuuden vastustajana en aio jäädä odottelemaan Malmin tuhoa yrittävien seuraavaa iskua. Onneksi meitä puoli vuosisataa Kokoomusta äänestäneitä,tukeneita ja ihan omillamme toimeen tulevia on kokolailla paljon. Yhdyn taas Eevaan, hyvään ja ytimiin menevään juttuusi ja nyt kun G- museo on saanut kepeät mullat niin on aika siirtyä ajassa eteenpäin. Taidan ottaa liito-oravan papanat käyttöön ha ripotella niitä sinne tänne Lauttasaaren siltojen, ja ylipäätään kaupunkien ( Helsinki- Espoo ) rajoille jotta voidaan aukottomasti osoittaa että täällä Ne pesivät …
    Aamukahvilla Töölön torilla joutuu jo torjumaan kavereiden kysymyksiä siitä miten espoolaiseksi pääsisi noin ikäänkuin vaivihkaa ? Tässä joudun tunnustamaan että toria ei 1:1n voi siirtää Espoon puolelle
    Olen erityisen ilahtunut mm siitä , että Lauttasaaren suuri lady Sirpa Asko-Seljavaara on ehdokkaana tulevissa kunnallisvaaleissa ja tulee osaltaan torjumaan tätä viherpipertäjien ja demareiden kaikentuhoavaa yritystä.
    Kyllä me Eeva tämänkin taistelun voitamme ja lopuksi huomaamme voittaneemne koko sodan ! Lippu korkealla ja Suomi paremmaksi 06.12,2017