VANA TALLINN JA SUOMI SATA

Valitsisitko sinä maamme satavuotisjuhlajuomaksi virolaisen liköörin? En minäkään. Mutta valtionyhtiö Alkopa kilpailutti juomat ja päätyi valitsemaan Vana Tallin- merkkisen virolaisen liköörin Suomen satavuotisjuhlien juhlajuomaksi. Syyksi Alko ilmoitti, että suomalaisessa kilpailijassa oli liikaa alkoholia. Luin uutisen kolmeen kertaan. Ei ole aprillipäivä lähelläkään.

Alko raportoi, että kilpaan osallistui kahdeksan eri merkkiä, joista kaksi oli ulkomaista. Näistä kahdeksasta kaksi valikoitui finaaliin. Tarkemmissa tutkimuksissa todettiin, että suomalaisessa liköörissä oli liikaa alkoholia, joten voiton vei Vana Tallinn.

Muutama vinkki sinne Alkoon. Ensinnä Suomen satavuotisjuhlajuoma pitäisi kaiken järjen mukaan valita kotimaisten merkkien joukosta, koska siellä on laadukasta ja erinomaista tuotetta, josta valita. Jos alkoholia jossakin vaihtoehdossa on liikaa, niin etikettiin kirjoitetaan alkoholin oikea määrä ja selite, että juoma on juhlajuomaa ja siis erikoiserä. Toinen vaihtoehto on, että valmistajalle ilmoitetaan asiasta, että tarkastakoon valmistusprosessejaan tältä osin. Tai kolmas, että juhlajuomaa kaadetaan hieman pienempi luraus valtion virallisten tai kotoisten juhlavieraiden laseihin.

Mutta toisaalta kertoohan tämä kaiken olennaisen nykytilasta. Tuulipukukansaa kurmuutetaan ja syytellään, miten nämä noutavat saunakaljansa ja juhlaviininsä Virosta ja kiertävät näin verotusta. Samaan aikaan valtionyhtiö edistää virolaisen liköörin myyntiä valitsemalla sen kansakunnan satavuotisjuhlajuomaksi. Puhutaan yhtä ja tehdään toista.

Työn teettäminen Virossa on edullisempaa ja kukapa ei olisi teettänyt pikkuremppaa, kasvohoitoja tai tilannut huonekaluja Virosta. Työn laatu on myös noussut vuosien mittaan roimasti ja hinta-laatu-suhde on nyt kohdallaan. Viro on myös kirinyt Pisa-lukutaitotestissä ohitsemme. Nyt sitten kiri myös likööri kotoisten marjaisten vaihtoehtojen ohitse. Eikä Alko huomaa asiassa mitään ihmeellistä.

Valtionyhtiöiden isänmaallisuutta ja yleistä järjenjuoksua on syytäkin kyseenalaistaa. Paitsi Alko myös Posti on kunnostautunut absurdeissa päätöksissään ja selityksissään. Alkon likööriuutisen kanssa samoihin aikoihin se ilmoitti, ettei aio painattaa juhlavuonna Mannerheim-postimerkkiä, koska ”sitä ostava kohderyhmä on rajattu”. Samaan aikaan mainittu valtionyhtiö painattaa Tom of Finland postimerkkejä arkikaupalla.

Olisi mukava olla kärpäsenä katossa kuulemassa, mitä valtiojohto selittää juhlajuomasta ulkomaisille vierailleen eri tilaisuuksissa.

Haemmeko me muu rahvas totuttuun tapaamme Vana Tallin- juhlaliköörin Tallinnasta, koska se on siellä huokeampaa ja koska se on liköörin kotipaikka? Siinähän se kulkee Suomeen muiden ostosten lomassa. Suomi nousuun!

13 vastausta artikkeliin ”VANA TALLINN JA SUOMI SATA

 1. Aivan järkyttäviä päätöksiä, yksi toisensa jälkeen.. Onkohan tälle tulossa loppua koskaan?!?!

  • Sitä itsekin mietin, että mistä johtuu ja milloin loppuu! Itselleni tietyt asiat ovat itsestäänselvyyksiä – kuten juhlajuomien ja muiden kansallisuus . , mutta näköjään eivät kaikille.

  • Suomessa on hyviä marjaliköörejä ja muitakin omia juomatuotteita. Kannustetaan yrittäjyyteen julkiselsta taholta ja tämä on valtionyhtiön näkemys suomalaiseen yrittäjyyteen, tuotteisiin ja vientiin. Omituista!

 2. Päivitysilmoitus: Juhlajuoma boikottiin! | Paluumuuttajana

 3. Eikö tässä ole nyt vähän ristiriitaista se, että Suomesta viedään alkoholia muihin maihin, ja jos käännettäisiin asia toisinpäin, eli jossain muussa maassa valittaisiin Suomalainen tuote, olisi se aika kiva asia eikö? Kilpailussa pitää pärjätä ilman nationalismia ja Suomi on moderni maa ja ei korruptoitunut tältä osin, tarkoitan sitä että parantakaa laatua, kilpailkaa reilusti, voittakaa kilpailua ja lopettakaa tällänen päivittely, mihin se johtaa, näennäiseen konsensukseen jolloin laatu huononee, kilpailussa ei pärjätä ja sitten syytetää muita epäreilusta kilpailusta, ihan sen takia että joku teki ehkä työnsä paremmin! Zemppiä Suomi👍

  • Jos minimoidaan nationalismia ja annetaan kaikille maille yhtäläinen mahdollisuus juhlia sataa vuotta meidän puolestamme, niin voidaan itse jättää juhlat väliin. Muut varmaan osaavat juhlia paremmin ja suvaitsevasiemmin. Leikki sikseen, mutta tarttee vähän olla rotia ja kansallsita itsetuntoa, mitä ei totta viekoon pidä sotkea nationalismiin miltään osin.

   • Aika erikoinen vastaus, ja nyt ymmärrän että toteutat tätä ”konsensus” foorumia oman maailmankatsomuksiesi kautta mitkä ovat ajan saatossa vääristyneet kuin ne viikkolehtien sivut mistä factat olet kerännyt, syyt tälläiseen aktivisuuteen ovat ehkä pönkittääksesi itsetuntoasi, se yleensä ilmenee keskustelun epäloogisuutena (annetaan muiden juhlia meidän juhlat) sekä factojen vääristelyn kautta(kukaan ei ole kieltänyt isänmaallisuutta tai syyttänyt äärirasismista) tai ehkä tällä on jonkin asteinen sosiaalisen kulissin illuusion ylläpitävä vaikute, näissätapauksissa 8/10:stä toimijalla itsellään on jotain itsetuntoon liittyviä avoimia kysymyksiä! Toin itse oman näkemykseni ihan talous ajattelun kautta, esim.nämä linnan juhlat mistä vauhkoatte, puhumme arviolta 80-160 pullosta likööriä, kun Suomalaiset toivat 81,1 Miljoonaa litraa alkoholia syyskuun 2015-Elokuun 2016 välisenä aikana, näitä lukuja katsoessa mietin miten eksyksissä teidä prioriteetit ja todellisuudentaju on. Lisäksi se että jos antaa rakentavan kommentin ja käyttää aikaansa ja ajatuksia harrastelija foorumin mielipide palstalle niin yleensä toimija iloitsevat kun erilaiset mielipiteet tuodaan esille, ne eivät syytä maanpetturuudesta, ja koska uskon että olen ainoa joka tässä keskusteluketjussa on saanut puolustusvoimien koulutuksen, niin senkin takia teidän ”tuomio” vähän mietitytti.
    Teille ehkä isänmaallisuus merkitsee lakkalikööripuolloa, minulle isänmaallisuus merkitsee itsenäistä ajattelua, sananvapautta, yritystoimintaa ja myös kansainvälisiä suhteita ne ovat sallittuja ja jopa suotavia itsenäisessä Suomessa! Kysymykseen joka on sisällytetty seuraavan viestin vastaukseesi, omista syntymäpäivistä, ne päätökset voit itse tehdä, mutta jos sinua kaihertaa naapurin rouvan menestyminen niin keskustele suoraan hänen kanssaan se voi auttaa ja jos serkkusi kakut ovat parempia niin pyydä resepti syntymäpäivä lahjaksi! Eli jos asenteet on kunnossa, niin se itsetuntokin paranee. Onnea ja Menestystä👍

 4. Olipa taas hyvä kirjoitus. Mikä tätä maata vaivaa? Siis onko isänmaallisuus ( mihin kuuluu esim. Mannerheim, Lapin lakkalikööri ym.) todellakin kuin synti? Kaikki mikä vähänkin liittyy siihen on pahasta. Kaikki muualta tullut on parempaa…

  • Näköjään on synti. Minä en tätä ajatuksenjuoksua kertakaikkiaan ymmärrä, kun kielletään isänmaallisuus maan satavuotisjuhlissa. Jos mä vietän synttäreitäni, niin pitäisikö siellä juhlapuhe pitää naapurin rouvan ansioista ja tarjota serkun leipomaa kakkua, kun se on parempaa kuin mun… Ja ettei vaan vedetä missään kohtaa kotiinpäin ja juhlita minua liikaa?
   Kuka on tämän pölhöasenteen takana, että omaa pitää mollata ja leimata normi-isänmaallisuus äärirasismiksi? ?

 5. Joskus olen miettinyt, että mitä tapahtuisi jos isämallisuus todellakin kiellettäisiin Suomessa ääriliikkeenä? Jos kaikki ne kriittiset joita nykyään helposti moititaan rasisteiksi, populisteiksi, natseiksi, äärioikeistolaisiksi, valoiseksi roskasakiksi jne. jos kaikki he eivät enää jaksa ”taistella” vastaan… ? Mitä tälle maalle tapahtuu silloin… En edes uskalla ajatella sitä.