VÄÄRIN MYYTY!

Suomesta on tullut kuin peilikuva itsestään. Tai jos miettii sen satavuotiasta historiaa niin irvikuva. Asiat ja tapahtumat, joita ennen on pidetty hyvinä, nähdäänkin nyt väärinä tai niistä löydetään vaikka tikulla kaivaen jotakin hämärää. Esimerkkinä tästä käy hyvin noin vuosi sitten suomalaisen kauppavaltuuskunnan vienninedistämisreissu Intiaan, jonka aikana allekirjoitettiin sadanmiljoonan arvoinen vientisopimus. Kauppa leimattiin kansan suussa ja median mielissä väärin myydyksi.

Koko Sipilä-suosii-serkkujaan-farssi kertoo erittäin hyvin, miten heikko tieto, yleinen ymmärrys ja tuntemus valtamedialla, oppositiolla ja näiden takana hääräävillä tahoilla on yritystoiminnasta ja erityisesti viennistä. Tai sitten motiivi on ideologis-aatteellinen, jonka turvin heittäydytään porukalla hölmöksi, jotta päästään revittelemään, leimaamaan ja mustamaalaamaan.

Median perusteella voisi päätellä, että neljän päivän vierailulla pääministeri pelkällä paikalle ilmestymisellään sai aikaan sadanmillin biolaitoksen kaupan sukulaisilleen. En ole insinööri enkä jalallanikaan astunut biolaitokseen, mutta biolaitoksia eikä mitään muutakaan vientitavaraa aivan varmasti kaupata edes intialaisille maakuntahallinnoille kuten heimoveljen kaakkia vanhan maailman aikaan yhdellä lauseella:

 • Hai sie isäntä, osta ruuna!

Jos pääministeri Sipilä kuitenkin on moinen vientimessias, hänen kannattaisi unohtaa kikyt ja sotet saman tien ja lennellä mantereelta toiselle biolaitoksia ja muuta kauppaamassa. Jos tuohon tahtiin kauppa kävisi, niin meillä ei olisi pian mitään velkaongelmaa missään, vienti vetäisi ja työpaikkoja satelisi.

Mietitäänpä asia toisinpäin – peilikuvana. Tänne Suomeen saapuu vientiä edistämään intialainen hallitusvetoinen kauppavaltuuskunta. Mukana on paikallisia matkailuyrittäjiä ja matkan aikana selviää, että kauppavaltuuskuntaa vetävän ministerin serkulla on bisneksiä ja vakaa aikomus rakentaa Suomen Lappiin hiihtokeskus lumesta kiinnostuneille intialaisille. Tarvittaisiin vain sopiva yhteistyökumppani ja kas se heti löytyykin sekä investoitavaa rahaa alkuun 50 miljoonaa. Totta kai kun kyseessä on maan merkittävän ministerin serkku, niin onhan sitä investoitava ja satsattava!! Näinkö se oikeasti toimii!

Onpa onni, että Chemopolis-nimisen firman omistajien joukkoon on päätynyt pörssiyhtiö Fortum, jonka tekemisiä seurataan julkiselle yhtiölle kuuluvalla avoimuudella ja tarkkuudella. Sekin pääsee nyt selittämään urakalla ratakiskosta väännellen kaikelle kansalle ja medialle, miten yritykset toimivat, miten pitkiä ovat neuvotteluajat investoinneille, millainen on biolaitos ja miten päätöksiä yleisesti tehdään.

Suurella mielenkiinnolla jään odottelemaan seuraavan ”rikoksen” julkistamista, minkä pääministeri on tehnyt salaa yksin tai lastensa kanssa. Tai ehkäpä nyt onkin vuorossa rouvan rötöstely, mikä on paljastettu medialle lähdesuojan turvin.

Pääministerille suosittelen tästä lähtien välitöntä yhteydenottoa oikeuskanslerille, mikäli sukulaisia on kymmenen kilometrin läheisyydessä, samassa lentokoneessa, bussissa, kaupungissa tai muuten lähitienoilla.

15 vastausta artikkeliin ”VÄÄRIN MYYTY!

 1. Niinpä niin. Ja media uutisoi, että Fortum on pelastanut Sipilän lasten omistaman yrityksen (5% ei tunnu mainitsemisen arvoiselta) yrityksen vararikolta, ei suinkaan, että Fortum osti ison palasen hienoa suomalaista start-up yritystä. Ja sitten annetaan ymmärtää, että Sipilä on lobbannut tätä Chemopolis-nimistä yritystä. Sellaisenkin lauseen olen nähnyt – taisi olla MTV:n nettisivuilla. – Ja jossain viimeisessä lauseessa selviää, että aiesopimus on tehty jo vuonna 2014. Ja yksi professori selvittää, että Sipilä on ollut huolimaton. Siis miten – vaihtoehtoja please! Ja Antti Rinne on tietenkin sitä mieltä, että Sipilä toimii harmaalla alueella. Näyttää pahasti siltä, että Sipilän hallitus saa tämän maan kaikesta vastustuksesta huolimatta nousemaan tuhkasta. Oppositiolla on tukalat paikat.

  • Juuri näin tämä asia uutisoidaan. Muuten, kannattaa lukea aina jutuista viimeinen kappale. Siinä oleva info kääntää usein koko sanoman toiseksi. Kokeilkaapa.

  • Hienosti ja ymmärrettävästi ilmaistu! Kiitos! Toki se leimataan vääristelyksi tai vihapuheeksi mutta hienoa että tilaus vaikuttaa tulevan. Toivotaan!

   • Paras tässä on toivoa kaikkien, että vienti vetää tai vetäisi, sillä viennistä elävällä Suomella muut keinot nostaa tai ylläpitää elintasoa ovat vähissä.

 2. Hyvä, että pistit kynäsi soppaan! Ei niin että pahimmät jänkkäävät uskoisivat, mutta selväpäiset alkavat tarvita lisävahvistusta omille mielipiteilleen.

  • Kiitos, Mutta eikö ole iloinen asia, sillä jänkkääjät osaavat ilmeisesti vientikaupan paremmin kuin hyvin. Eihän tässä ole Suomella mitään hätää, kunhan saamme tämän tietävän ja tiedostavan sakin vientihommiin ja äkkiä. Siellä on huutava pula pätevistä ja osaavista toimijoista.

 3. Vastaavanlaisien väärien kauppojen estämiseksi ehdotan, että tulevien pääministereiden on vannottava ennen toimen vastaanottamista, että eivät he itse, ei heidän puolisonsa, ei heidän lapsensa, ei serkut, ei serkkujen lapset, eivät pikkuserkut eikä heidän lapsensa eikä kukaan edellä mainittujen ystävistä tai tutuista ole koskaan ollut eikä koskaan tule olemaankaan minkään yrityksen omistajana eikä päättäjänä. Kaikki edellä mainittu takaa, ettei mikään pääministerin taloudellinen tiedonjyvänen ole estämässä kaiken jatkumista entiseen malliin. Sama vakuutus pitää luonnollisesti saada myös elinkeino- ym. ministereiltä.

  • Hyvä ehdotus. Ehkäpä myös nyt heti pääminiterin kannattaa muuttaa kimppakämppään oikeuskanslerin kanssa ja jättää rikollinen sukunsa. Onpa sitten valvovan silmän alla yötä päivää.

 4. Hyvä kirjoitus ja kannanotto.Mediasta on tulossa Trumptotuuksien jakaja,joka yrittää löytää sensaatiota joka asiasta.

  • ”RASMUS-LAURI ISKI PORNO-HENRYN EXÄN!” Eilinen otsikko Seiska-lehdessä kuvaa hyvin pinnallista klikkiaikaamme. Valtamedia on politiikan Seiskalehti hyvin monessa asiassa.

 5. Kukaan ei ole kritisoinut sitä, että pääministeri edistää myyntiä. Kysymys on avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Helsingin Sanomat julkaisi listan siitä, miten Sipilä voi hoitaa asiat niin, ettei intressiristiriitoja pääse syntymään, asia, joka hänen pitäisi selvittää itse.

  Taisit muuten vahingossa bannata minut Facebookista :) Älä ihmeessä, minulla on monia pakinoitsijoita hyödyttävä tapa huomauttaa, jos he tulevat keksineeksi poliittisille vastustajilleen mielipiteitä, jotta niitä vastaan hyökkääminen olisi helpompaa. Se on ollut viime aikoina erityisen ajankohtaista tällä palstalla.

  • Bannasinkin ja olet ensimmäinen ikinä, jonka olen bannannut. Aika moni mun fb-sivua lukeva on suositellut bannausta jo pitkään. Olet minun kanssani jokseenkin jokaisesta asiasta eri mieltä. Lisäksi Olli Orkoneva, ylipitkät postauksesi ovat sen sorttisia, etten kykene ajallisista ja monista syistä johtuen niihin vastaamaan. Suosittelenkin sinulle, että kirjoitat omalle saitillesi oman näkemyksesi, miten asiat sinun mielestäsi ovat tai tulisi olla ja käyt sen keskustelun siellä. Se on kaikkien kannalta paljon hedelmällisempää. Kävin kuuntelemassa kuorosi konserttia joulun aikaan ja se oli todella hieno. Laulaa osaat ja kuoro osaa.

   • Ja vielä Olli, nimenomaanhan sitä tässä on koko ajan kritisoitu, että Intian reissulla pääministeri edisti myyntiä – väärän firman myyntiä ja väärällä tavalla.

 6. Hienoa että pidit konsertista, harmi että en bongannut sinua (Temppeliaukion) yleisön joukosta!

  Tarkennusta vielä:

  Myynnin edistämistä ei kritisoitu, vaan että sidonnaisuuksia ei käsitelty oikein. Tämä minun pointtini on ollutkin, että keksit muille mielipiteitä.

  Tilanne on samantyyppinen kun aikanaan, kun tietokoneet tulivat yhteiskuntatieteisiin, ja tutkijat huomasivat harmistuneina, että kaikki ongelmat eivät ratkenneetkaan niillä. He keksivät siihen ratkaisunkin: muutetaan *ongelmaa*, ja kas, se ratkesikin kaunisti!