KENEN TELKKARIA KATSELET

Tänään uutisoitiin kahdesta tapauksesta, jotka toivottavasti herättävät keskustelua moraalista ja sanktioista. Ensimmäisessä tapauksessa Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö konnineen huijasi miljoonia koulujen laitehankintoihin tarkoitettuja varoja. Toisessa tapauksessa kirjailija, käsikirjoittaja Kirsti Manninen maksatti itselleen yrityksensä kautta perusteettomia päivärahoja. Molemmissa tapauksissa nyysittiin yhteisiä verovaroja, tosin eri tavalla.

Kun viranomainen virassaan kantaa ”firman piikkiin” kotiinsa suoraan kaupasta miljoonien edestä tavaraa, hänet irtisanotaan rangaistukseksi tehtävästään, jos on esimiesasemassa. Jos on työntekijä, saa nuhteet.

Kun yrittäjä maksattaa 85 000 euroa kilometrikorvauksia ja saa siitä itselleen verohyötyä, hän saa puoli vuotta ehdollista, vaikka maksaa aiheuttamansa vahingon – tässä tapauksessa 21 000 euroa – takaisin valtiolle. Sen lisäksi hän joutuu likipitäen liiketoimintakieltoon.

Kun näitä kahta tapausta ja seuraamuksia vertaa, alkaa hahmottua, miksei viranomaisiin ja poliitikkoihin luoteta ja miksei yrittäjyys kiinnosta. Korostan, että kaikki vilppi on moitittavaa ja rangaistavaa.

Mielenkiintoinen pointti on, että työntekijäportaan virkamiehillä ei tarvitse olla lainkaan omaa moraalia. Jos esimies käskee varastaa, tuomion saa esimies, työntekijää ainoastaan moititaan. Jos yksityisessä yrityksessä joku varastaa työnantajaltaan näitä määriä, ovat seuraukset taatusti hieman eri kaliiperia. Tilaisuus tekee aika usein varkaan, jos tuomiota ei ole näköpiirissä.

Lisäksi ihmetyttää ja hämmästyttää, miten täällä Suomessa toimii tilin- ja hallinnontarkastukset, jos näin laaja ja massiivinen väärinkäytös koulutoimessa on voinut jatkua kenenkään huomaamatta vuosia. Vai tuleeko tarkastajillekaan mitään seuraamuksia, jos hutiloi työssään ja väärinkäytökset jäävät huomaamatta? Vai kenenkä telkkaria tarkastajat katselevat kotisohvillaan?

Helsingin rakennusvirastossa kärähti virkamiehiä. Nyt opetusvirastossa. Vantaan kaupunginjohtaja istuu syytettynä lahjonnasta. Espoossa katosi tuhansia tietsikoita ja etsintä on yhä käynnissä. Oulussa koulun rehtori on matkustellut ja rillutellut 450 000 euroa edestä. Miten se mantra kuuluikaan, että Suomessa ei ole lainkaan korruptiota ja viranomaiset ovat läpeensä rehellisiä?

Ei meillä olekaan sitä perinteistä korruptiota, jossa raha kulkee muovipussissa pitkin katuja ja jossa ammutaan henkilö kadulle, mikäli vasikoi. Meillä on rakenteellista korruptiota, joka näyttää juuri tältä ja josta kaikki asianosaiset kääntävät katseet pois eri syistä etujen, maineen tai aseman menetyksen pelossa. Sitten kun käry käy isosti, kaikki ovat ”ihmeissään”.

Pelkään pahoin, että nyt esiin nousseet tapaukset ovat vain valtavan jäävuoren huippuja. Sen sijaan, että tuhansien tarkastajien voimin ratsataan pk-yrittäjiä, vaikkapa esimerkiksi kahviloiden muutaman euron käteiskuitteja ja harjoitetaan muuta lähinnä kiusanteoksi luokiteltavaa tarkastustoimintaa, voitaisiin ihan ensin ratsata julkiset toimijat ja virastot ihan aikuisten oikeesti. Suurin lukuihin, hankintasopimuksiin ja muuhun voidaan kätkeä monenmoista kähmintää ja konnuutta. Tosin keskittämällä voimat, sanktiot ja huomio kokonaan pienyrittäjiin ja yksityiseen sektoriin, voidaan varmistaa kaverin ”työrauha”.

Tässäpä olisi erinomainen kuntavaaliteema. Säästöjä tiedossa!

7 vastausta artikkeliin ”KENEN TELKKARIA KATSELET

 1. Olen täysin samaa mieltä Eevan kanssa siitä, että kaupungin, ehkä myös valtion laitosten toiminnan kontrollointi on olematonta. Mistä se johtuu?

  • On syytä miettiä, että miksi? Ja tehdä asialle jotakin, eikä vaan ottaa lisää velkaa, kun julkinen sektori paisuu ja paisuu. Mistä löytyy tähän rohkeus?

 2. vrt. finnavian kadonneet miljoonat…….ei löydy hakemallakaan syyllistä. vaikkei toimialaan
  kuulunut keinottelu…..ja kuka muistaakaan kehitysrahojen kohtaloa afrikassa?mutta suomesta ei löydy enää ketään näitä asioita tutkimaan….kaikki on peloteltu ja samassa
  laulukuorossa eliitin kanssa..

 3. No mitä verottaja yms tekevät.Jos on osa-aikaeläkkeellä tai palkanmaksu loppuu ei ole työtön,mutta sairasloma jatkuu.Pitää hakea työttömäksi ttyönhakijaksi,eli huijausta,,,jos työmatka yhteensuuntaan Eli laitat verotukseen sen.Siinä oli omavastuuosuus 600€ .Laskelmien mukaan km/v oli 12.000 €Verottaja hyväksyi 7.000€,eli kuka täällä huijaa ihmisiä,,,,VEROTTAJA ja Oikeuslaitos.

 4. Joku tässä totesi, että kunnat huijaavat…. ja ehkä myös valtio eli valtiolliset virkamiehet… Eiköhän molemmissa huijata yhtä paljon. Kirjanpitäjiin ja viralliseen tilintaekistajiin ei voi koskaan luottaa…. he katsovat numeroita eivät todellisuutta…… Jos virastoissa ei ole … kuten yrityksissä … kononaisuuesta kiinnostuneita ja niitä tajuavia ihmisiä…. huijaaminen nähtävästi äärimmäisen helppoa.

  Jaan eteenpäin… Hyvä Eeva!