JUHLARAHOJA

Vaikuttaa siltä, että hallitus on perustulokokeilun lisäksi aloittanut kaikessa hiljaisuudessa myös kannabiskokeilun ja testiryhmänä toimii Rahapajan juhlarahatiimi. Sen verran erikoista ehdotusta siltä pukkaa ulos. Kansa ihmettelee suut auki, miten mikin aihe liittyy Suomen satavuotisjuhlaan ja liittyykö ylipäätään. Kun nyt ensimmäiset kolikot vedettiin kiireellä ja kohun saattelemina pois jakelusta, voisin ehdottaa tilalle muutamia uusia aiheita.

Suomen mahtavan koulutushistoriamme kunniaksi kolikkoon voitaisiin painaa Pisan tornin kuva. Pisa-tulosten laskiessa kolikkoa voi kätevästi pyrittää kämmenellä aina tulosten mukaan. Samalla kolikko kertoo siitä, että paitsi Italiassa myös Suomessa matkailu on tärkeä osa elinkeinorakennettamme.

Suomen nykykohtalon kannalta tärkeitä herroja ovat Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit. Molemmista kohkataan joka päivä mediassa tolkuttomasti, joten on paikallaan muistaa heitä julkisuusarvonsa mukaan. Siis Donald Trump ja Vladimir Putin painetaan saman kolikon vastakkaisille puolille.

Suomi on tasa-arvon mallimaa ja edelläkävijä. Sukupuoli-identiteetin esiinnostamisen osalta jopa kouluihin on annettu sukupuoli-identiteettiä-, – neutraaliutta ja – kasvatusta koskevia uusia ohjeistuksia. Kukapa muu olisi tähän teemaan sopiva juhlavuoden kasvo kuin Tom of Finland. Koska aiheena on sukupuolineutraalius ja muu vastaava, painetaan kolikkoon mainitun sankarin kuva navan ja polvien välistä ilman vaatetusta. Kolikon toiselle puolelle painetaan sukupuolineutraalin vessan ovi.

Vähemmistöjä tulee myös muistaa ja rasismia siinä samalla. Toiselle puolelle painetaan ankka, joka pulikoi lammikossa suomen-ruotsalaisen vähemmistömme kunniaksi. Toiselle puolelle painetaan Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan Naima-Aslak tai Soikhiapää saamelaisväestölle. Samalla muistutetaan, että Pirkka-Pekka- Petelius on rasisti ja että rasismi on rumaa. Vaihtoehtona saamelaisille on Pekka Puupään ja Pätkän esittämä kohtaus vanhasta suomalaisesta klassikosta, jonka nimeä en sakkojen uhalla uskalla kirjoittaa.

Kansankirkkomme roolia tulee korostaa juhlarahoissa. Toiselle puolelle painetaan ilman muuta pappi Marjaana Toiviaisen kasvokuva. Toiselle puolelle kolikkoa tulee poliisiauto. Miten kiva onkaan näitä kolikoita tiputella SPR:n lippaaseen tai sunnuntaina kirkossa kolehtihaaviin, kun Irja Askola, Kari Mäkinen tai näiden hengenheimolaiset lukevat ääneen turvapaikkapäätöksiä. Luultavasti kolikolle syntyy kysyntää myös Tansaniassa, jossa ehkä jo piakkoin kerätään kolehtia paluulentoon.

Historian liittää nykypäivään kolikko, jonka toiselle puolelle tulee hakaristi ja toiselle sirppi ja vasara. Kolikoilla meidän nykyiset ääriryhmittymät voivat ostella nyrkkirautoja, kommandopipoja, banderollitarpeita ja polttopulloja ensi syksyn varsinaista Suomi100 juhlapäivää varten.

Arkkitehtuuri ja rakentaminen ansaitsevat oman juhlarahan, johon tulee toiselle puolelle sädesieniä ja toiselle homeitiöitä. Toisaalta kun suunnilleen kaikilla suomalaisilla on jos mainittuja itiöitä elävinä lompakossaan, niin ehkä erillinen raha on turha.

Tulevaisuuskolikkoon painetaan suurmoskeijan kuva ja imaami toiselle puolelle muistuttamaan monikulttuurisesta Suomesta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo veti kolikkosarjan pois jakelusta. Häntä on arvosteltu siitä, että hän ei ottanut kantaa asiaan silloin, kun allekirjoitti sitä koskevan julkaisuluvan. Jos hän olisi silloin perunut ehdotukset, olisi hänet varmuudella teilattu puuttumisesta taitelijan ilmaisvapauteen, sananvapauteen, historian pimitykseen ja mihin vielä.

Odottelemme seuraavia 100-vuotisrahoja suurella mielenkiinnolla ja juhlamielellä.

(Kirjoitus on sarkasmia ja vaatii lukijalta huumorintajua. Jos sitä ei löydy, en voi asialle mitään.)

9 vastausta artikkeliin ”JUHLARAHOJA

    • Hyvin kerrottu kaikki Mut olis se ollu hyvä kaa et olis niinkuin Maanalasen kertalippu hesassa takapuolelta?

  1. Paras kaikista. Nauratti vielä kolmannellakin lukemalla.
    Kolikot muuten lyödään eikä paineta…

  2. Kyllä on ihanaa, kun joku tuo kaivattua huumoria kuolemanvakavaan politikointiin! Tällähän on suorastaan vappuriehaan verrattava vaikutus! Osaat kyllä sanoa, muuta ei voi sanoa! Kivaa tekstiä ja tajuntaa laajentavaa, taas kerran!

    • Kaikkia ei voi miellyttää, eikä se ole tarkoituksenikaan. Onnea mökötykselle! 😀 ..ja aina voi itse panna paremmaksi ja kirjoittaa sitä tohtoritason huumoria ala-astetason sijaan.