VENÄLÄISTÄ RULETTIA

Äitienpäivän lähestyessä haluan muistuttaa kotisynnytystä suunnittelevia naisia riskeistä. Mikä tahansa riskinotto ei kannata, jos kyseessä on oma ja oman lapsen terveys ja elämä. Nyt on muotiin tullut luomu sen kaikissa olomuodoissaan, minkä osana nähdään luonnollisuutta tihkuvat kotisynnytykset. Siitä kohkataan kautta median ja se halutaan jopa osaksi julkista terveydenhoitoa. Varoituksen sana on paikallaan.

Isoäitimme synnyttivät lapsensa kotiensa kamareissa tai jos sellaista ei ollut, saunassa. Kotisynnytyksen kokeneina ainakin minun sukuni isoäitini ikäluokan naiset ovat kiitollisina katselleet, miten nuoremmat polvet ovat vuorollaan voineet synnyttää sairaaloiden valoisissa saleissa kaiken kulloinkin tarvittavan avun ollessa mahdollisimman lähellä.

Hollannissa naiset voivat valita ja kotisynnytys onkin osa maan julkista terveydenhoitoa. Siellä myös lapsikuolleisuus ja – komplikaatiot ovat tilastollisesti merkittäviä ja ero on iso verrattuna tässä suhteessa huipputurvalliseen Suomeen.

Myös Saksassa kotisynnytyksistä on jossain vaiheessa keskusteltu ja niitä vaadittukin Hollannin tapaan osaksi julkista, mutta kokemusten jälkeen on palattu takaisin sairaalasynnytyksiin. Muistan Saksasta pari tapausta yli kymmenen vuoden takaa kotisynnytysmuodin ollessa vallalla. Toisessa tapauksessa tuli komplikaatio ja soitettiin ambulanssi. Se juuttui onnettomuuden takia ruuhkaan ja ennen kuin se pääsi paikalle, oli jo vahinko tapahtunut. Lapsi sai aivovaurion.

Toisessa tapauksessa niinikään paikalle soitettiin ambulanssi, kun lapsi syntyi sinisenä ja velttona. Apu tulikin paikalla, mutta inhimillisestä erehdyksestä johtuen autoon oli pakattu aikuiselle tarkoitetut maskit ja hoitovälineet, joita ei voitu käyttää. Lopputulemana niinikään aivovaurio.

En epäile yhtään, etteikö riskejä olisi kartoitettu huolella Saksassa. Myös välimatka sairaalaan oli mainitsemissani tapauksissa vain muutamia kilometrejä. Kyseessä olivat jo synnyttäneet naiset eivätkä  korkeamman riskin ensisynnyttäjät.

En halua pelotella enkä maalata piruja seinille , mutta terve realismi lienee silti paikallaan. Olen synnyttänyt kolme lasta ja kaikki on kohdallani sujunut hyvin. Siltikään en missään nimessä itse uskaltaisi synnyttää kotioloissa, enkä suosittele sitä kenellekään. Usein kaikki menee hyvin, mutta jos ei, aikaa on vähän.

Kannattaa myös pitää mielessä, että muoti on aina muoti ja lapsen hyvinvoinnista vastaavat loppupeleissä aina vanhemmat. Siitä eivät vastaa kotisynnytyspalvelujaan tarjoavat doulat ja kätilöt eivätkä myöskään kotisynnytyksistä sankaritarinoita kirjoittavat lehdet.

Vapaassa maassa jokainen voi synnyttää vaikka niityllä. Kannattaa silti hetki miettiä riskejä ja sitä, mistä tässä oikeasti on kyse. Vaikka riski olisi olematon, sen toteutuessa seuraukset ovat aika rankkoja.